Suomen Baptistikirkko verkossa
perjantai 22. marraskuuta 2019 10:18

Sierra Leone hanke 2018

 

Raiili Huhtala Raili matkustaa Sierra Leoneen 13.2-10.4. Matkan tavoitteina on tarkastaa hankkeen toteutuminen vuodelta 2017. Suuri menetys hankkeelle oli, että paikallinen sosiaalisten asioiden sihteeri Samuel B. Conteh (kuvassa vasemmalla) menehtyi syksyllä malariaan ja tietoa on ollut vaikea saada. Toinen tavoite on pitää opepajoja kouluttamattomille opettajille, koska opetus on hyvin opettajakeskeistä ja suuressa joukossa on vaikeaa huomioida yksilöt. Kolmantena tavoitteena kartoitamme mahdollista uutta hanketta vuosille 2019-2022. Yle uutisoi,miten kaksi isoa toimijaa KUA ja Pakolaisapu ovat lopettaneet Sierra Leonessa. Me saamme jatkaa ainakin kuluvan vuoden ja toivottavasti eteenkin päin.

SIERRA LEONE -FAKTAA

*6,1 milj. ihmistä asuu 71740 neliökilometrin alueella. Suomen pinta-ala on miltei viisinkertainen!

*0-14 -vuotiaita lapsia väestöstä on miltei puolet: 41,8%. Nainen synnyttää keskimäärin viisi lasta.

*Lukutaitoisia kansasta on 48,1%, joista naisia 37,7% ja miehiä 58,7%.

*Uskonnot: muslimeja on 40%, alkuperäisuskontoja harjoittavia 30%, kristittyjä 10%.

*Köyhyysrajan alapuolella elää 70,2%. Erään määritelmän mukaan tämä tarkoittaa, että henkilöllä on käytettävissään vain dollari päivässä, euroissa 0,84.

*YK:n inhimillisen kehityksen indeksissä keväällä julkaistun tilaston mukaan Sierra Leone on kivunnut kaksi sijaa ylöspäin vuodesta 2015. Se on nyt sijalla 179 maailman 188 valtion joukossa.

 

SIERRA LEONEN (SL) VIIMEAIKAISIA ONGELMIA

Maa itsenäistyi Brittien siirtomaavallasta vuonna 1961. Siellä käytiin veristä sisällissotaa 1991-2002, jossa käytettiin myös lapsisotilaita.

SL on rikas maaperältään. Sieltä löytyy timantteja ja mineraaleja. Sodan aikana timantteja kutsuttiin veritimanteiksi, koska niillä rahoitettiin aseita kapinallisille. Kaivostoiminnan uusi käynnistäminen on ollut hidasta ja työttömyysluvut ovat korkeita, vaikka infrastruktuuria on rakennettu paljon uudelleen ulkomaisin avustuksin. Perheillä on vaikeuksia hankkia edes välttämätön toimeentulonsa.

Sodan jälkeen maassa oli vaalit 2004 ja poliittinen tilanne on rauhallinen. Istuva presidentti on ollut vallassa kaksi kautta, ja hallitsija on demokraattisesti vaihtumassa. Vaalit pidetään maaliskuussa 2018. Yksi ehdokkaista on SL:n baptistikirkon koulujen kasvatti ja kuuluu itsekin baptistiseurakuntaan.

Länsi-Afrikkaa vuosina 2014-2016 vaivannut ebola-epidemia surmasi 4000 sierraleonelaista ja koko alueella 11000. Epidemia esti liikkumista ja elinkeinojen harjoittamista. Se pysäytti hyvin alkaneen talouden nousun. Sierra Leonessa leviävät helposti monet muutkin sairaudet, kuten malaria. Terveydenhoitohenkilökuntaa on vähemmän ebola-epidemian jälkeen, eikä hoitoihin ole varaakaan.

Elokuulla 2017 surmasi rankkasateiden aiheuttama mutavyöry 500 ihmistä ja 600 on yhä kadoksissa. Kotinsa menettäneitä on 3000. Näin siksi, että monet kodit on rakennettu heikoille perustuksille ja varojen puutteessa ne ovat olleet keskeneräisiä vuosien ajan.

Sierra Leonella on 402 km Atlantin rantaa, siellä on myös jokia ja vuoria. Kouluissa lapsia opetetaan olemaan ylpeitä kauniista maastaan. Koulua käymällä he pystyvät rakentamaan maataan ja auttamaan sitä köyhyyden vähentämisessä.

POHJOISTEN KOULUJEN TUKIHANKE 2015-2018

Suomen Baptistikirkko on yhdessä ulkoministeriön kanssa avustanut Sierra Leonen Baptistiyhdyskuntaa koulutyössä. Paikallisen kirkkokunnan työhön kuuluu evankelioimistehtävän ohessa paljon sosiaalista työtä, kuten klinikoita, silmäsairaala, ammattikouluja sekä ylä- ja alakouluja, joiden ylläpidosta se vastaa. Kouluissa opiskellaan valtion koulujen opetusohjelman mukaan.

Olemme tehneet maassa neljä kolmivuotista kouluprojektia vuodesta 2002 alkaen. Olemme auttaneet yhtä ammattikoulua ja 11 alakoulua, joissa osassa aloitellaan myös yläkoulun toimintaa. Olemme kunnostaneet kouluja sodan jälkeen ja kalustaneet niitä uudelleen. Myöhemmin olemme rakentaneet lisärakennuksia. Olemme perustaneet kouluille koulupuutarhoja, joista ne saavat lisärahaa työhönsä. Olemme auttaneet tyttöjä kouluun lahjoittamalla koulupukuja ja avustaneet köyhiä opettajia riisisäkein. Nämä toiminnot jatkuvat vuoden 2017 loppuun.

Nykyisessä hankkeessa neljässä koulussa Gberray Junctionin, Lunsarin ja Makenin alueella pidämme kouluttamattomille opettajille työpajoja vuosina 2017 ja 2018. Monet opettajista ovat tulleet kouluun suoraan lukiosta, eikä heillä ole ollut varaa koulutukseen tai siitä saatavaan todistukseen. Näin ollen he eivät saa valtion palkkaa, vaan ovat baptistikirkon keräämän pienen korvauksen varassa. Työpajat antavat heille ideoita ja apua opetukseen ja oppilaiden kohtaamiseen, vaikka se ei pätevyyttä tuokaan. Pajat kannustavat ja innostavat heitä yltämään parhaimpaansa. Niiden avulla haluamme kehittää koulujen opetuksen sisältöä kunnostamissamme kouluissa.

Pajoissa maksamme koulutusmateriaalista, ruuasta, koulutettavien matkoista sekä korvaukset paikalliselle kouluttajalle. Pyrimme siihen, että voimme jatkaa riisisäkkien lahjoittamista köyhille opettajille ja heidän perheilleen myös vuonna 2018 ja senkin jälkeen! Säkin hinta on 27 euroa, ja se on perusapu elämisessä.

MITEN VOIT AUTTAA

Ulkoministeriön tuella tehtävissä hankkeissa pitää kerätä 15% omavastuuosuus. Nelivuotinen hankkeemme on kokonaiskustannuksiltaan 83 541 euroa, jolloin kerättävä omavastuuosuus on 12 541, josta pieni osa voidaan hoitaa vapaaehtoistyönä.

Kehy-tilin tilinumero on FI33 1581 3000 1150 70 NDEAFIHH. Käytä viitenumeroa 201715.

Koko maan (Ahvenanmaa pois lukien) kattava Poliisihallituksen rahankeräyslupa RA/2017/551 ajalle 23.05.2017-22.05.2019.

Lämmin kiitos osallistumisesta. Jo yksi riisisäkki auttaa Sierra Leonen opettajaa. Siunausta myös itsellesi!

Lisää tietoa hankkeesta saat Suomen Baptistikirkon Kehy-ryhmältä osoitteessa railihuhtala2015@gmail.com

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Muita juttuja aiheesta

Tilaa sähköinen Kodin Ystävä maksuttomasti
Tilaa sähköinen Kodin Ystävä maksuttomasti

Huhtikuun numerosta alkaen KY ilmestyy ensisijaisesti sähköpostitse toimitettavana digilehtenä, joka saapuu [Read More]

Reformaation vainottu kolmas haara Anabaptismi nosti esiin vapaakristilliset opit
Reformaation vainottu kolmas haara Anabaptismi nosti esiin vapaakristilliset opit

Anneli Lohikko Reformaation 500-vuotisjuhlavuosi on nostanut Lutheria monipuolisesti esiin, ja syystä. Yhtä aikaa [Read More]

Vain kuolema tuo elämän
Vain kuolema tuo elämän

Mikko Sivonen Vaikein, epämuodikkain mutta vapauttavin totuus maailmassa on että elämään mennään vain kuoleman [Read More]

Raamatun merkitystä korostettu reformaatiosta lähtien
Raamatun merkitystä korostettu reformaatiosta lähtien

Tänä vuonna vietämme reformaation 500-vuotisjuhlaa. Lutherin kuuluisat 95 teesiä anekauppaa vastaan sijoittuvat [Read More]

Archives