Suomen Baptistikirkko verkossa
keskiviikkko 23. toukokuuta 2018 12:51

Maailma varpaillaan, merkillinen vuosi 2017

Juuri nyt on hetki, jolloin tuntuu, että koko maailma seisoo varpaillaan ja pidättää hengitystään.

Yhdysvaltojen uusi presidentti vannoo tänään virkavalansa. Mitä siitä seuraa. Myönteisiä odotuksia on paljon. Pelkoja sitäkin enemmän. Tietysti jo tätä lukiessa uutinen on vanha, mutta myös kokemusta on  kertynyt.  Mitkähän ovat tunnelmat nyt?

Meneillään oleva vuosi on merkittävä ja merkillinen monella tapaa. Merkittävyyttä tuo reformaation 500-vuotisjuhla ja Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhla. Täydellä syyllä voi todeta, että reformaatiolla on ollut erittäin suuri merkitys itsenäisen Suomen ja suomalaisuuden kehittymisessä suuren itäisen isännän epävakaiden olojen  sekamelskeissä.

Erityisesti näin merkittävien juhlavuosien tarkastelussa odottaisi, että olot ovat rauhoittuneet seesteisiksi niistä kuohuttavista oloista, jotka seurasivat sekä reformaation ajan vasta orastavasta ekumeniasta että kehittymisvaiheessa olevasta itsenäisyyden tavoittelemisesta. Näin kehitys ei ole kuitenkaan kulkenut.

Elämme todellakin aikaa, jolloin tuntuu, että koko maailma on varpaillaan ja odottaa seuraavan päivän uutisia uteliaana ja peloissaan. Katseet suuntautuvat Yhdysvaltojen presidentin asetuksiin. Samanaikaisesti seuraamme jännitteitä oman maamme rajoilla.

Mitä tapahtuu Syyriassa? Liikuttaako se meitä? Miten kuoleman mereksi muuttunut Välimeri koskettaa meitä? Entä Afrikan monien valtioiden epätoivoiset olot? Näihin kysymyksiin vastaamisessa voimme helposti paeta uskonnon suojamuurien taakse.

Yhteiskunnallinen ilmapiiri on muuttunut selvästi suvaitsemattomaksi. Omien rajojen sulkeminen sopii ainakin meidän suomalaiseen mielenlaatuumme oivallisesti. Kristillisten yhteisöjen on vaikea suhteuttaa sanomaansa näihin muuttuviin olosuhteisiin. On ollut helppo omassakin kirkkokunnassamme syttyä esimerkiksi lähetystyölle, kun kohteet ovat kaukana. Entä jos ne tulevatkin ihan oman ovemme taakse kolkuttamaan?

Merkilliseen vuoteen sisältyy myös merkittävä muutos avioliiton määrittelyssä. Laki sukupuolineutraalista avioliitosta on astunut voimaan maaliskuun alusta 2017. Lailla on heijastuksensa moniin muihin perhesuhteita sääteleviin säännöksiin vielä arvaamattomalla tavalla. Kirkkokuntana joudumme ottamaan kantaa vähintään vihkimiskäytäntöihin.

Näiden kysymysten keskellä nousee nöyrä toivo siitä, että Jumala, joka johti kansaansa 500 vuoden takaisissa haasteissa ja 100 vuoden takaisissa koetuksissa, antaa viisauden myös tälle ajalle.

Aarno Malin KY-lehden päätoimittaja 1996 – 2009

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Muita juttuja aiheesta

Seurakuntaruumiin fysioterapiaa
Seurakuntaruumiin fysioterapiaa

Huoneessa on syvennytty keskusteluihin. Kukaan ei käänny katsomaan. Seisot hetken ovensuussa. Lähdet. Huoneessa on [Read More]

Maailma muuttui, missio pysyy

Maija Latvala   Maamme laajalevikkisin lehti, Helsingin Sanomat, huomioi hienoisesti Billy Grahamin mission [Read More]

Lapsityö vai lasten parissa tehtävä työ?
Lapsityö vai lasten parissa tehtävä työ?

Olin muutama vuosi sitten — tai onhan siitäkin jo 9 vuotta – Sveitsissä muutaman kuukauden raamattukoulussa [Read More]

Kesäjuhlatunnelmaa Vaasassa och samma på svenska
Kesäjuhlatunnelmaa Vaasassa och samma på svenska

                  Otsikko puhukoon puolestaan, sillä vietimme [Read More]

Archives