Suomen Baptistikirkko verkossa
perjantai 22. marraskuuta 2019 08:54

Sierra Leonen hanke uudessa tilanteessa: Kaikki riippuu nyt meistä

Ulkoministeriö ei myöntänyt tukea Sierra Leonessa vuosina 2015―2018 toteutetun hankkeen kaksivuotiselle jatkohankkeelle.

Suomen baptistikirkko on toteuttanut ulkoministeriön tukemana kehitysyhteistyöhankkeita Sierra Leonessa maassa käydyn sisällissodan päättymisestä vuonna 2003 alkaen. Olemme kirkkokuntana kiitollisia vuosista, joina olemme saaneet kunnostaa köyhän valtion baptistikirkon ylläpitämiä kouluja.
Tänä vuonna ulkoministeriöllä oli jaossa vain kolmasosa (18 milj.) siitä 51 miljoonan kokonaissummasta, jota kansalaisjärjestöt hankkeisiinsa anoivat, mikä selittänee osaltaan kielteistä tukipäätöstä. Kirkkokunnan hallitus ja kehitysyhteistyöryhmä ovat kuitenkin sitoutuneita siihen, että päättymässä oleva hanke viedään omakustanteisesti kunnialla loppuun. Ulkoministeriön asettama, viime keväänä Sierra Leonessa vieraillut hankearvioijakin kehotti huolehtimaan kestävästä kehityksestä jo kunnostetuissa kouluissa.

Haasteita
Yksi keskeinen kouluihin liittyvä ongelma on koulupudokkuuden korkea taso. Esimerkiksi Gberray Junctionin koulussa ekaluokkalaisina aloitti 55 lasta, mutta kuudennen luokan pulpeteissa istui enää 28 oppilasta. Olemmekin avustaneet pienten tyttöjen perheitä koulupuvuilla. Haasteena on saada puku- ja muut koulunkäyntikustannukset katettua koko koulupolun ajan. Koulupukujen suhteen ensimmäisen Sierra Leonen hankkeemme kohteena olleesta ammattikoulusta saattaisi olla apua, mutta lisäksi perheiden kanssa on keskusteltava ja kannustettava niitä lähettämään lapsensa kouluun. Myös koulun kanssa on järjestettävä seurantaa, jotta koulupudokkaita ei tulisi.
Toinen haaste on opetuksen tehottomuus. Neljäsosa oppilaista ei opi lukemaan, vaikka kävisi kaikki alakoulun luokat. Opetus perustuu ulkoa opittuihin päälauseisiin, joilla selviää kokeissa luokalta toiselle. Vähäisen kirjallisen tekstin kielenä on englanti, jota oppilaat eivät kuule muualla kuin koulussa ja jota kaikki opettajatkaan eivät täysin hallitse.

Opettajia tuettava
Opettajien koulutuksen kautta voidaan tukea vähäisellä tai olemattomalla pohjakoulutuksella työssään toimivia opettajia. Viime talvena virkaansa valittu Sierra Leonen presidentti Julius Maada Bio haluaa kehittää koulutyötä, ja kouluille onkin lähetetty ohjeet oppilaskeskeisiin opetusmenetelmiin siirtymisestä.
Tässä suhteessa Suomen kehittyneen koululaitoksen kerryttämällä kokemuksella on paljon käyttöä. Jakaessani hyvin yksinkertaisia opetuksen kehittämisideoita edellisvuosien opettajapajoissa opettajat olivat innoissaan. Hakkeemme arvioija pääsi todistamaan, kuinka opetusideoita oli välittömästi myös otettu käytäntöön. Koulutyön ollessa kiinnostavaa oppilaatkin tulevat opiskelemaan, vaikka se on heille vapaaehtoista.
Opettajia koskeva ongelma on kouluttamattomuuden lisäksi myös palkka, jota saavat valtiolta vain pätevät ja tehtäväänsä hyväksytyt opettajat, mikäli valtiolla rahaa on. Olemmekin tukeneet opettajia riisisäkein sekä avustaneet valmistumaisillaan olevia opettajia pätevöitymiskoulutuksessa. Näitä tarpeita edelleen täyttääksemme olemme onneksemme jo saaneet jonkin verran avustusta työmme ystäviltä. Haluamme jatkaa opettajien tukemista myös tulevaisuudessa.

Koulujen tarpeita
Hankkeidemme piirissä olleilla kouluilla tulisi kartoittaa, mihin ne käyttävät tulot perustetuista koulupuutarhoista. Susan Mans -koululla niillä on esimerkiksi tuettu onnistuneesti opettajia. Puutarhojen avulla lapsille opetetaan viljelemisen alkeita, mikä on hyödyllistä heidän tulevaisuuttaan ajatellen.
Neljäs hankekouluistamme, Prince of Peace, jäi tietynlaiseksi väliinputoajaksi. Se sai vasta viimeisenä hankevuotena nostettua oppilasmääräänsä tehokkaan mainostamisen avulla ja tarvitseekin nyt kipeästi lisärakennuksen. Toivomme kykenevämme tarjoamaan kannustavaa tukea rakennustyöhön, vaikkemme koko koulua rakennakaan. Prince of Peace on unkarilaisen Kamilla Furedin perustama. Hän menehtyi syöpään kesällä 2016 työskenneltyään uhrautuvasti raamatunopettajana Sierra Leonessa vuosikymmenten ajan.

Kohti Sierra Leonea
Jos järjestelyt etenevät toivotusti, matkustan Sierra Leoneen hankematkalle maaliskuun alussa viipyäkseni maassa kuusi viikkoa. Laadimme loppuraportin viime vuotta koskien ja teemme yhteistyössä koulujen hallinnon kanssa poistumissuunnitelman, jossa koulut itse sitoutuvat ylläpitämään tuloksellista toimintaa.
Toivon edelleen olevan mahdollista lahjoittaa tulevalla matkalla kouluille koulupukuja ja opettajille riisiä, sekä avustaa taloudellisesti Prince of Peace -koulua. Kouluilla keskusteluja käydessäni haluan samalla myös järjestää pajoja opetusmenetelmiin liittyen; olen aiheesta hyvin innostunut.

 

Ole mukana edelleen!
Maailman kymmenen köyhimmän maan joukkoon kuuluva Sierra Leone tarvitsee apuamme entistä enemmän, sillä rahaa ei muualta tule! Jos sytyit ajatukselle, Suomen baptistikirkon Kehy-tilin tilinumero on FI33 1581 3000 1150 70 ja hankkeen viitenumero 201715.
(Rahankeräyslupa RA/2017/551 voimassa 22.5.2019 asti, minkä jälkeen varoja hankkeeseen voidaan edelleen kerätä kirkkokuntamme keskuudessa.)

Related Tags:

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Muita juttuja aiheesta

Uskovien määrä kasvaa Turkissa
Uskovien määrä kasvaa Turkissa

Turkki on yksi kristinuskon kehdoista; Paavali teki lähetysmatkoja alueelle, jossa myös Ilmestyskirjan seitsemän [Read More]

Sierra Leone hanke 2018
Sierra Leone hanke 2018

  Raiili Huhtala Raili matkustaa Sierra Leoneen 13.2-10.4. Matkan tavoitteina on tarkastaa hankkeen toteutuminen [Read More]

Raamatunkäännöstyössä komien parissa
Raamatunkäännöstyössä komien parissa

Teksti Anneli Lohikko Kuvat RKI/Anne Kuosmanen Anne Kuosmanen (50) tekee kutsumustyötään. Pastori-isän tyttärenä [Read More]

Sierra Leonessa tarpeita riittää
Sierra Leonessa tarpeita riittää

Raili Huhtala Kehitysyhteistyöhankkeemme etenee hyvin Pitkään odotettu matkani Sierra Leoneen toteutui helmikuussa. [Read More]

Archives