Suomen Baptistikirkko verkossa
torstai 20. tammikuuta 2022 18:37

Ei ne työt, vaan tekemättömät työt

Työ itsessään ei ole kirous. Mikäli siitä tulee elämämme tarkoitus tai arvomme mitta, suhteemme työhön, itseemme, lähimmäisiimme ja Jumalaan vääristyy.

Olet tehnyt töitä 40 tuntia menneelle viikolla. Sait juuri valmiiksi pitkän ja mielenkiintoisen projektin yhteen hiileen puhaltavan työpaikkatiimisi kanssa, luotettavan esimiehesi johdolla. Olosi on huojentunut ja tyytyväinen. Edessä on viikonloppu ja saat levähtää rauhassa töiltäsi.

Saavuttuasi kotiin, teet lumityöt ulkona ja syöt maittavan päivällisen perheesi nautinnollisessa seurassa: karjalanpaistia perunoilla, jotka on kaivettu omasta pellosta. Ruuan kruunaa kesällä poimituista mustikoista leivottu piirakka.

Käyt puusaunassa, jonka kiuas lämpiää appiukon tontilta kaadetuista koivuhaloista. Muistelet vieläkin kiitollisuudella yhteisiä metsätöitä.

Vietettyäsi vaimosi kanssa nautinnollisen hetken lakanoiden välissä iltateen jälkeen vaivut syvään uneen. Lukemasi kirja jää avoinna käteesi. Nukut niin sikeästi, että heräät tuntia normaalia myöhemmin virkeänä ja hyvin levänneenä.

Mitä siis teet lauantaina? Tietenkin kotitöitä, jotka tuntuvat mielekkäältä pitkä työviikon jälkeen. Ehkä kotipuutarhan hoitoa, metsätöitä, remontointia, tai katon maalausta. Mieli saa levätä – työnteossa.

Työnteko jatkuu. Itse asiassa se ei lopu ikinä.

Myös iloksi ja tyytyväisyydeksi

Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen tekemään työtä. Aivan oikein! Ihminen asetettiin viljelemään ja varjelemaan luomakuntaa (1 Moos. 2:15). Tämä DNA on sisäänkirjoitettu jokaisen ihmisen olemukseen. Työnteko on Jumalan luomakunnan muokkaamista ja kulttuurin luomista siten, että lopputulos olisi kaunis, hyvä ja totuudellinen – jotakin Luojaa kunnioittavaa ja lähimmäistä rikastuttavaa.

Vapaa-aikakaan ei merkitse työn poissaoloa. Se on mielen asenne, jonka kautta voi nauttia asiasta itsestään ilman sen antamaa utilitaristista hyötyä. Jean Calvin on kysynyt osuvasti: ”Loiko Jumala ruuan ainoastaan ravinnoksi? Eikö myös iloksi ja tyytyväisyydeksi.”

Ruuan kasvattamisen ja valmistamisen tai minkä tahansa muun työn tarkoitus ei ole ainoastaan saavuttaa mahdollisimman tehokkaasti maksimaalinen hyöty tulevaisuudessa. Työn tarkoitus on syvempi ja parempi. Se ei tarkoita, että työstämme pitäisi tulla elämämme tarkoitus. Silloinhan se muuttuisi epäjumalanpalvelukseksi.

Työn kautta toteutettavan epäjumalanpalveluksen karmeuden me kaikki valitettavasti tunnemme.

Turhauttaa, ahdistaa, väsyttää

Olet tehnyt töitä 50 tuntia menneellä viikolla. Työt jäivät pahasti kesken, suhteesi vaikeaan esimieheesi on ongelmallinen ja ilmapiiri työpaikalla on huono. Yhteinen työnjälki on kaikkea muuta kuin laadukasta.

Olet turhautunut. Viime kuukaudet olet herännyt keskellä yötä, ja sinulla on siksi univelkaa. Uupumus raottaa oveaan. Vaikka viikonloppu on edessä, se ei herätä sinussa levon tunnetta. Päinvastoin. Liian monet kotityöt ovat jääneet tekemättä.

Ahdistaa. Haluat vain levätä. Mutta et oikein pysty siihenkään. Väsyttää, mutta uni on katkonaista. Maanantai on tulossa liian pian ja hoidettaviksi luvatut hommat niin kotona kuin työpaikallakin pyörivät jatkuvasti mielessä.

Toinen Aadamkin teki työtä

Syntiinlankeemuksen seurauksena työn alkuperäinen luonne Jumalan siunauksena muuttui taakaksi ja kiroukseksi. Työuupumus, työttömyys, työssä päteminen, laiskuus, yksinkertaisten töiden ylenkatsominen tai ”hienojen” töiden kadehtimien ovat jokapäiväisiä ongelmiamme. Lepo työstä on kaukainen utopia.

Toimettomuus ja ylenpalttinen viihde on passivoinut monet, muuttanut laiskaksi. ”Omiin mielitekoihinsa laiska kuolee, kun kädet kieltäytyvät työnteosta.” (Snl. 21:25)

Useilla taas loputtomien ylitöiden taustalta löytyy halu päteä toisten silmissä, nostaa omaa häntää muiden kustannuksella. Työuupumuksen takaa pilkistävät epäjumalat, jotka eivät auta yön pimeinä tunteina.

Toinen Aadam, Jeesus Kristus, eli ihmisen elämän, mutta kokonaan ilman pätemistä toisten ihmisten edessä. Tuskin on sattumaa, että tämä puusepän poika teki itsekin töitä. Mutta hän teki työnsä Herralle, ei ihmisille. Hän oppi kuuliaisuuden Herransa edessä kasvaen. Ja kun hänen elämänsä työ tuli täydelliseen päätökseen (Joh. 19:30), hän otti kirouksen, joka kuuluu meille, jotka olimme vaihtaneet työn siunauksen epäjumalaksi.

Jumala hyväksyi Rakkaan Poikansa työn, jonka merkkinä hän nosti Jeesuksen ylös kuolleista. Sen tähden Jeesus sanoo tänäänkin: ”Tulkaa minun luokseni, kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat. Minä annan teille levon.” (Matt.11:28) Epäjumalanpalvelija vapautetaan työn orjuudesta ja kirouksesta.

Levollista työtä uudessa luomakunnassa

Jeesuksen Kristuksen evankeliumi vapauttaa meidät paineesta pyrkiä lunastamaan olemassaolomme työn avulla. Se vapauttaa meidät myös ylenkatsomasta yksinkertaisimpia tai kadehtimasta hienompia töitä. Se vapauttaa meidät lisäksi laiskuuden synnistä. Työstä tulee tapa rakastaa Jumalaa ja rikastuttaa lähimmäisemme elämää totuudella, kauneudella ja hyvyydellä.

Jokaisen työnteko loppuu eräänä päivänä. Jos ei vielä eläkkeelle siirtymiseen, niin sairauteen tai vanhenemiseen, ja aivan viimeistään kuolemaan. Uupuneen ihmisen ”helvetillinen” kokemus siitä, kuinka lepokaan ei suo rauhaa töistä – tekemättömistä tai tehdyistä – on vain esimakua iankaikkisesta helvetistä, jossa ei lepoa ole.

Ne, jotka Jumalan armosta ovat saaneet uskon lahjan Jeesuksen, levon Herraan, nostetaan ylösnousemuksen aamuna uudessa ruumiissa hallitsemaan, viljelemään ja varjelemaan Uutta maata. He tekevät tuolloin sitä työtä, jossa lepo on täydellisesti läsnä Kristuksen täydellisen työn ansiosta. He työskentelevät Jumalan kunniaksi ja lähimmäisen rikastuttamiseksi tavalla, joka on totuudellinen, kaunis ja hyvä.

Kirjoittaja palvelee Jyväskylän Reformoidun Baptistiseurakunnan paimenena ja Agricola teologisen instituutin vararehtorina

Kirjallisuutta:

Timothy Keller & Katherine Leary Alsdorf: Hyvää työtä – Jumalan työtovereina (Päivä, 2015)

Gene Veith: God at Work: Your Christian Vocation in All of Life (Crossway, 2011)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Muita juttuja aiheesta

Kastejuhlia
Kastejuhlia

Muurolassa (Rovaniemi) järjestettiin 27.06 kastejuhla. Yhdeksän nuorta kastettiin Kemijoen rannassa. Paikalle oli [Read More]

Rukoillaan karenien puolesta Myanmarin vaikeutuvassa tilanteessa
Rukoillaan karenien puolesta Myanmarin vaikeutuvassa tilanteessa

Thaimaan ja Myanmarin rajalle on kehkeytymässä humanitaarinen katasrtofi. Suomessa asuva Myanmarin kareniyhteisö on [Read More]

Karenit joutuneet hyökkäysten kohteeksi Myanmarissa

Myanmarissa asuvat karenit ovat joutuneet hyökkäyksen kohteeksi. Tulitaistelun vuoksi karenien asuinalueelta on [Read More]

Rekisteröinti helpottaa koulujen työtä Sierra Leonessa
Rekisteröinti helpottaa koulujen työtä Sierra Leonessa

Sierra Leonen baptistikirkko perustaa ja ylläpitää kouluja sosiaalityönsä kautta. Sen 46 alakoulusta vain 30 on [Read More]

Archives