Suomen Baptistikirkko verkossa
sunnuntai 17. tammikuuta 2021 16:38

Joulua kohti lämpöisen trion tahdissa

“Kassajonolaulu” henkilökohtainen suosikki”

Korona-ajan joulukonserttia valmistelevan Tiina Kemiläisen joulu on muuttunut menetysten myötä. Elämän erämaavaiheessakin rinnalla kulkevat laulu ja luottamus.

Tiina ei ole – yllättävää kyllä – koskaan harkinnut musiikkia ammattina.

– Se on ollut harrastus, eikä minulla juuri ole alan koulutustakaan.

Musiikkia vahvemmin mielessä oli opintopolkua valitessa kuvataide. Nuorena kuvaamataidon opettajan ammatista haaveillut Tiina päätyi markkinointi- ja artesaaniopintojen jälkeen sihteeriksi Jyväskylän yliopistolle. Kymmenisen vuotta sitten tie kaarsi lopulta visuaaliselle alalle. Tiina siirtyi lisäopintojen kautta graafiseksi suunnittelijaksi mainostoimistoon. 

Esteettinen ote näkyy musiikkikuvioissakin. Tiinalle on luontaista varmistaa, että asiat ovat myös ulkoisesti tip top. Vuonna 2018 Kauppakeskus Sepässä sijaitsevassa Kipinä-salissa järjestetyssä joulukonsertissa koristelut ulotettiin glögipöytiin asti.

– Halusin, että on kivan näköistä ja tunnelmallista.

Kokonaisvaltainen ote konsertin järjestämiseen on peruja Wonderful Land -yhtyeen solistiajoilta, jolloin Tiina tulkitsi hengellisiä lauluja fiftarityyliin.

– Kellohelmamekkoja on garderobissa edelleen kymmenkunta, Tiina kertoo.

“WL:n” solistipesti alkoi aikanaan jouluisissa merkeissä, reilut kymmenen vuotta sitten Keski-Suomen syöpäyhdistyksen hyväksi järjestettyjen rautalankajoulukonserttien kautta. Yhteistyö päättyi kolme vuotta sitten, samoihin aikoihin kuin Tiinan avioliittokin. Töissäkin tuli suuria muutoksia.

– Niiden vaiheiden myötä olin tyhjän päällä musiikillisesti ja muutenkin. Halusin taas laulaa, ja toisaalta etsin itseäni muusikkona. Mietin, että ihmisethän lähtevät joulunaikaan mielellään kuuntelemaan musiikkia ja innostuin suunnittelemaan joulukonserttia.

Pianisti Hannu Ala ja kontrabasisti Tapani Vaahervaara lupautuivat muusikoiksi. Tarjoilutkin järjestyivät ystävien kautta. Silti Tiina epäili, mahtaako paikalle tulla juuri kukaan, etenkin kun luterilainen seurakunta edellytti salinsa käyttämisen ehtona pientä pääsymaksua.

– Tulin vielä kipeäksikin pari viikkoa ennen konserttia. Ääni oli huonossa kunnossa.

Ääni kesti lopulta konsertin, ja tilaisuus oli yleisömenestys. Seurakunnan työntekijöiden mukaan reilu sata kuulijaa olisi ollut paljon nimekkäällekin esiintyjälle. 

– Halusin nimenomaan matalan kynnyksen tilaisuuden, ja sellainen konsertti oli. Ajattelin, että Savonmäki, jossa baptistikirkko sijaitsee, on monelle henkisestikin liian jyrkkä.

Se kassajonolaulu

Kaksi vuotta myöhemmin Tiina valmistautuu jälleen joulukonserttiin.

– Se sai alkunsa vuoden 2018 konsertista. Seurakuntamme vanhimmistoon kuuluva Lahden Kari oli siellä mukana ja tilasi konsertin seurakunnan 100-vuotisjuhlaohjelman osaksi.

Kahden joulukonsertin väliin kiilasi korona. Se muuttaa Tiinan harmiksi tulevan konsertin luonnetta. Glögejä ei juoda, eikä tällä kertaa Savonmäessä järjestettävään konserttiin liene odotettavissa kuin pieni kuulijajoukko. Etäseuraajia saataneen kuitenkin koolle parhaimmillaan satoja. Konsertti suoratoistetaan kuten pyhäinpäivänä lähetetty Niin ihmisinä -konserttikin, ja ihmiset kaipaavat musiikkia kuultavakseen koronajouluna siinä missä muulloinkin. Myös Tiinalle itselleen musiikki on merkittävä joulufiiliksen synnyttäjä. Hän kuuntelee joululauluja pääasiassa lauluyhtyeiden a cappella -versioina.

– Rajaton, Club For Five, Pentatonix, Tiina luettelee suosikkejaan.

Itse hän tulkitsee mieluiten uudempia ja vähän tuntemattomampia lauluja.

– Tulevassa joulukonsertissa laulan kyllä myös esimerkiksi Sydämeeni joulun teen. Se on itselleni tosi merkityksellinen joulubiisi. Kun Vesa-Matti Loiri julkaisi sen, se oli mielestäni niin koskettava esitys. Sanat kuvastavat hienosti joulun tunnelmaa. Niihin on helppo samaistua, olipa uskovainen tai ei.

Tiina on tosin kuullut pohdintaa siitä, onko laulu riittävän hengellinen, vähän kuten Varpunen jouluaamuna. Tällainen aprikointi on Tiinalle kovin tuttua, vaikkei hän itse näe kummankaan laulun esittämisessä ongelmaa. Oma joululaulusuosikki ei ole näistä lauluista kumpikaan, vaan Tiinan sisaren Jenni Jurvan sävellys ja sanoitus.

Aito joulu -kappale on kyllä hienoin joululaulu ikinä. Aito joulu on tulevan konsertin nimikin. Toivon, että laulut voisivat herättää ajatuksia siitä, mitä joulu merkitsee ja miten omaa jouluaan haluaa elää.

Konserttiohjelmistoa Tiina on koonnut muun muassa Facebookin avulla.

– Sekä kaksi vuotta sitten että nyt kyselin siellä, mitä kaverini haluaisivat kuulla. Viimeksi ehdotuksia tuli paremmin, mutta joitakin hyviä on tullut nytkin. Aito joulu -kappaleessa on säe kassajonossa seisomisesta, ja oli hauskaa, kun joku pyysi, että laula se kassajonolaulu.

Missaan mukaan

Joulusta vappuun, vuodesta 2020 vuoteen 1992, Vaajakoskelta Vaasaan. Kaupungissa järjestetään baptistiyhdyskunnan nuorisopäivät. Kuoro laulaa: ”Jeesus sulle lauluni soi ylistystä. Kaiken sulta lahjaksi sain.” Solistina on ensimmäistä kertaa eräskin Mantsisen Tiina.

– Se oli ehkä sellainen merkittävä kohta, vaikka onhan meidän perheessä laulettu aina. Isä on ollut seurakunnassa kuoronjohtaja ja seurakuntamuusikko.

Tulkitsijan tielle Tiinaa ajoi osittain myös lapsuuden karavaanarikesiin liittyvä vahva musiikillinen kokemus 80-luvulta. Karjalan suunnalla Mantsiset sattuivat Jukka Leppilammen ja Outi Terhon konserttiin.

– Outi teki minuun suuren vaikutuksen. Kyllä hän on gospelmusiikissa yksi tärkeä esikuvani. En kuuntele niinkään Outin uutta tuotantoa, mutta Leppilammen kanssa levytetty musiikki on kuuntelussa yhä. Tykkään tyylistä.

Vuonna 1993 Tiina kutsuttiin mukaan Missa Concordiae -messuproduktioon. Hän oli tutustunut Lasse Heikkilään erään tapahtuman yhteydessä. Kun Tiinalta pyydettiin Tampereella järjestettävien baptistikirkon kesäjuhlien nuorten iltakahvilaan musiikkia, hän kysyi Lassea esiintymään.

– Lasse käänsi sen niin, että jospa hän soittaa ja minä laulan. Lasse pyysi mukaan saksofonisti Joonatan Rautionkin, joka ei tuolloin vielä ollut kovin tunnettu. Niin me sitten musisoimme baptistien vuosijuhlilla, ja lopulta päädyin puolisen vuotta jo käynnissä olleelle Missa Concordiaen kiertueelle.

Tiina kuvailee kokemusta tajunnanräjäyttäväksi.

– Kävimme vaikka missä eri paikkakunnilla. Kun tuotantotiimi ja iso bändi lasketaan mukaan, meitä oli nelisenkymmentä. Porukka oli varsin ekumeeninen ja esiinnyimme hyvin erilaisten seurakuntien tilaisuuksissa, kuten Wonderful Landinkin kanssa myöhemmin. Se oli hienoa. Olin siihen asti ollut sellainen “purkissa kasvanut baptistityttö”.

Tiina havahtuikin hiljattain siihen tosiasiaan, että hänellähän riittää tuttuja vaikka missä piireissä. Tuttavapääomalle saattaa olla pian paljonkin käyttöä.

Viiden vuoden projekti

– Soololevy on ollut henkilökohtainen haave tosi kauan, Tiina paljastaa.

Wonderful Landin kanssa hän teki kaksi Aikamedian kustantamaa pitkäsoittoa sekä omakustanteisen EP:n.

– Aina oli visio, että oma levy olisi vähän toisenlaista musiikkia. Nautin eniten sellaisesta pikkasen jatsahtavasta, ehkä bossanova-tyylisestä, puoliakustisesta musiikkimaailmasta.

Tiinan nuoruudenystävä Tapani Vaahervaara perusti yhtiökumppaninsa kanssa studioyrityksen vuonna 2008. Tiinaa alettiin kysellä taustoja laulamaan.

– Viitisen vuotta sitten Tapani otti puheeksi, että mitä jos hän lähtisi taiteelliseksi tuottajaksi levylleni. Aloimme keräillä biisejä. Yksi Outi Terhon coverikin tulee mukaan, jos lupa heltiää.

Levyn kappaleet on jo äänitetty, mutta ne ovat vielä miksausta vailla. Kokonaisuutta on rakennettu vaivoja säästämättä. Mukana on paljon muusikoita, sellaisiakin joita Tiina itsekään ei tunne. On puhaltajia ja jousia.

– Hieno kokonaisuus tulossa. Sävellykset ovat enimmäkseen uusia, muun muassa Tapsan ja siskoni Jennin. Lassea pyysin säveltämään uudelleen kappaleen Suureen syliin, josta on tulossa levyn nimikappale.

Levylle mahtuu myös duetto Olli Heleniuksen kanssa. Olliinkin Tiina tutustui aikanaan ”Missan” puitteissa.

– Törmäsimme muutama vuosi sitten keikalla. Silloin välähti, että voisikohan Olli tulla levylle kaavailtuun duettoon. Lähetin biisin, ja hän innostui.

Levyprojektin alkaessa Tiina toivoi löytävänsä kustantajan. Ansaintalogiikka on kuitenkin muuttunut vauhdilla fyysisten levyjen myynnin laskiessa. Kristillisen musiikin ja kirjallisuuden kustantaminen on kriisissä. Helluntaiherätyksen kustantamo Aikamedia ei julkaise musiikkia kuin parisen levyä vuodessa. Alkoi olla selvää, että levyn rahoitus olisi löydettävä itse.

– Omien vaikeiden vuosieni aikana en ole hirveästi jaksanut edistää asiaa, ja puhumme kuitenkin tuhansista euroista. Mutta nyt ihan viime aikoina on alkanut näkyä vihreää valoa. Rahoittaja saattaa löytyä.

Fyysisen levyn teettäminen on Tiinalla vielä mietinnässä. CD-tallenteen etuna olisi toki, että sitä voi myydä keikoilla. Niitä hän toivon mukaan pääsee koronarajoitusten hellittäessä ja levyn valmistuessa ahkerasti tekemään.

Erämaassa

Tulevan levyn kappaleiden sanoituksista useampi on Leena Valkosen käsialaa. Se ei johdu vain siitä, että Leena on pitkäaikainen ystävä.

– Sanoitukset sytyttävät minua erityisesti, jos niillä on oivaltavaa sanottavaa tavallisen elämän asioista. Pidän paljon Leenan teksteistä. Koen ne helposti omakohtaisiksi. Niissä kerrotaan usein vähän kipeästä elämästä. Tykkään toki myös vanhoista hengellisistä lauluista, vaikkapa “pitkän kirjan” lauluista, joita Wonderful Landin kanssa esitettiin.

Vanhat laulut ovat Tiinasta “ruisleipäevankeliumia.” Melodiatkin ovat kauniita. Omaan kokemukseen resonoivat silti parhaiten laulut, joissa ollaan kysymysten äärellä, aprikoidaan elämää ja jumalasuhdetta. Uskoon sisältyy Tiinasta paljon arvoituksellista, sellaista mikä ei ole päivänselvää tai suurta ja ihmeellistä.

– Enemmän koen katselevani vielä kuvastimesta, mutta silti on luottamuksen pohjavire, sellainen selittämätön tietoisuus, että Jumala kuitenkin on. Elämässäni on ollut monta todella rankkaa vaihetta, joiden keskellä olen jotenkin silti luottanut, että Jumala kyllä kantaa.

Tiina kokee olleensa uskovaisena kyselijä aina. Sellaisena hän on tuntenut toisinaan alamittaisuutta niiden rinnalla, joilla on hyvin vahva, selkeä usko ja näky. Itse hän ei ole oikein osannut mennä hengen miekka tanassa, vaikka myöntää että ihmeitäkin on koettu.

– Poikani Lenni on yksi sellainen. Asiat ovat aina jollakin tavoin järjestyneet, vaikka paljon olen joutunut kysymään, miksi piti käydä näin. Nyt olen ollut useita vuosia erämaassa monessakin mielessä ja taival on vielä kesken. Jämähtää en halua, toivoa täytyy olla. Siskoni on sanonut hyvin, että laajinkin erämaa päättyy jossain.

Erämaassa ei ole ollut energiaa musiikille siinä määrin kuin suotuisammassa elämäntilanteessa.

– Vaikka olen kyllä koko ajan jossain määrin laulanut, esimerkiksi jumalanpalveluksissa. Vuoden 2019 baptistinaisten syyspäivien konsertti oli itsellenikin hoitava kokemus. Ja Jennin kanssa on tehty esimerkiksi Suomen raamattuopiston tapahtumiin liittyviä keikkoja. Pientä on ollut vireillä jatkuvasti, kuten pyhäinpäivän konserttikin.

Itsensä tarjoamisen keikoille Tiina on kuitenkin kokenut raskaana.

–  Kun elämä on horjuttanut omaan persoonaa, identiteettiä ja itsetuntoa, tuntuu kauhean vaikealta tyrkyttää itseään. Musiikkimaailmassa pitäisi jaksaa olla vähän pyrkyri.

Tiina kuitenkin korostaa, että häntä saa ehdottomasti kysyä ja pyytää.

– Varsinkin kun levy valmistuu, kävisin todella mielelläni laulamassa eri paikoissa ja seurakunnissa mahdollisuuksien mukaan.

Erilainen joulu

Joulukonserttia valmisteleva laulaja lienee vannoutunut jouluihminen.

– Nykyisin hyvin vähäisessä määrin, Tiina korjaa.

Aiemmin joulu oli selkeä perhejuhla. Avioeron myötä siitä tuli jonkinlainen surullinen yksinäisyyden huipentuma.

– Pitäisi ehkä enemmän keskittyä muihin asioihin joulussa kuin siihen perheulottuvuuteen, Tiina pohtii.

Tänä vuonna hän on suunnitellut viettävänsä joulua vapaaehtoisesti yksin. Yleensä on kokoonnuttu Tiinan lapsuudenkotiin, jossa Lennin mielestä on oikea joulu.

– Laitan varmaan jotain ruokaa itselleni, mutta kaikki hössötys jää pois. No, en ole kyllä moneen vuoteen muutenkaan hössöttänyt. Mutta ehkä sellaista kynttilän valossa oleilua kaipaan nyt, ei mitään agendaa tai kiirettä.

Joulu on Tiinalle Vapahtajan syntymäjuhla, johon liittyy aina vahvasti myös seurakuntaperhe.

– On joulujuhlaa ja muuta seurakuntayhteisön spesiaalimpaa tapahtumaa. Tänä vuonna en sitten tiedä. Ei maski päässä kirkossa istuminen hirveästi innosta.

Vaajakosken baptistiseurakunta on ollut aina Tiinan hengellinen koti, ja suhde siihen sen mukainen – ei siis täysin ristiriidaton.

– Käyn paljon myös Jyväskylän vapaaseurakunnassa. Se lähti naistentyöstä. Olen ollut vapiksen naistenilloissa monta kertaa laulamassa. Baptistiseurakunnan olen saanut ikään kuin isän perintönä, mutta vapaaseurakunta on jotakin, minkä valitsin itse. Baptistiseurakunnan olen silti halunnut pitää virallisena kotiseurakuntanani. Siellä on paljon rakkaita ihmisiä ja seurakuntaan liittyy valtavasti muistoja.

Kotiseurakuntansa ehdottoman hyvänä puolena Tiina näkee sen pienen koon. Isommassa seurakunnassa ei välttämättä pääse samalla tavalla palvelemaan ja tekemään, pienessä tekijöistä on krooninen pula.

– Olen ollut kaikenlaisessa mukana, keittiövuoroista lähtien. Ja Kesäranta on itselleni tärkeä paikka. Käviköhän siellä kukaan viime kesänä niin paljon kuin minä? Ihanaa, että on paikka, johon voi mennä viettämään kesää. Siellä tulin uskoonkin 9-vuotiaana.

Hyvä trio

Tulevaan joulukonserttiin Tiina valmistuu siinä mielessä levollisin mielin, että pyhäinpäivänä suoratoistettu Niin ihmisinä -konsertti oli lajissaan menestys.

– Sitä on katsottu yli kahdeksansataa kertaa tähän mennessä, ja se on menossa myös TV7-kanavalle. Siinä kuullut laulut sanoittanut Leena Valkonen halusi lahjoittaa konsertin seurakunnalle mahdollisimman korkeatasoisena, joten mukana oli ammattimiksaaja, Tiina kertoo.

Hän antaa tunnustusta myös kuvauksesta ja ohjauksesta. Teknisen puolen on tärkeää olla kunnossa. Korona-aikana Tiina on havahtunut omaan yliherkkyyteensä huonon äänenlaadun suhteen.

– Striimejä on ikävää katsoa, jos äänenlaatu on huono, varsinkin jos kyseessä on konsertti.

Joulukonsertin äänet hoidetaan pyhäinpäivästä poiketen seurakunnan omin voimin, mutta kokemusta striimauksesta alkaa Savonmäessä jo olla. Lisäksi pianon, kontrabasson ja laulun miksaaminen on helpompaa kuin bändisoittimien.

– Se on hyvä trio, helppo liikutella. Kokonaisuus on juuri joulukonserttiin sopivan lämpöinen.

Visualistina Tiinalta eivät jää mainitsematta myöskään kirkkosaliin hiljattain asennetut valot, jotka auttavat osaltaan oikean tunnelman saavuttamisessa.

– Ja Tapanin kontrabasso on myös ulkoisesti hieno soitin, sellaista vaaleaa puuta. Arvostan ihan mielettömästi, että nämä ammattilaiset viitsivät lähteä kanssani musiikkia tekemään.

Jospa siis konsertti olisi yksi niistä korona-ajan joulutilaisuuksista, jotka auttavat näkemään juhlan hieman uudella tavalla. Kosketetuksi voi tulla, vaikkei kaikilla ole tänä jouluna mahdollisuutta istua kylki kyljessä seurakuntaperheensä jäsenten tai läheistensä kanssa.

Teksti on ilmestynyt alun perin Kodin Ystävä -lehden numerossa 6/20. 13.12. taltioidun Aito joulu -konsertin voit katso tästä.

Vanhoja hengellisiä lauluja rautalankatyyliin tulkitsevan Wonderful Landin solistina Tiina pääsi esiintymään mitä erilaisimmissa tilaisuuksissa. Yksi niistä oli Jyväskylässä kevättalvella 2016 järjestettyjen tatuointimessujen keikka, jossa yhtye esitti mukaansatempaavia gospel-kappaleita englanniksi kansainväliselle yleisölle.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Muita juttuja aiheesta

Seurakunnan sukupolvenvaihdos
Seurakunnan sukupolvenvaihdos

Tampereella koronakevät sulki seurakunnan ovien ohella kokonaisen aikakauden Viidellä vuosikymmenellä Tampereen [Read More]

“Parasta mitä voi tapahtua”
“Parasta mitä voi tapahtua”

Silmät loistavat. Ilo, rauha ja kiitollisuus huokuvat olemuksesta. Mauri Puttosen elämä on sananmukaisesti elävä [Read More]

Maria Rissanen eli pitkän, vaiheikkaan elämän
Maria Rissanen eli pitkän, vaiheikkaan elämän

Vuonna 1916 syntyi Jäämeren rannalla tyttö, joka eli ensimmäiset vuotensa turvekammissa. Neljäntoista lapsen [Read More]

Taidetta rakkaudesta Luojan luomaan luontoon
Taidetta rakkaudesta Luojan luomaan luontoon

Flos momentum – Katselkaa kedon kukkia Pekka Anttilan viime marraskuussa järjestetty taidenäyttely [Read More]

Archives