Suomen Baptistikirkko verkossa
torstai 20. tammikuuta 2022 19:30

Koulutuskoordinointia & kotihaaveita Sierra Leonessa

Jinnah Kampbell on EBMI-lähetti omassa kotimaassaan

Jinnah sai baptistikirkolta aikanaan stipendin yliopisto-opintojaan varten. Hän on kiitollinen voidessaan maksaa velkaa takaisin nykyisissä tehtävissään.

Uskovaan perheeseen vuonna 1989 syntyneen Jinnahin pastori-isä toimi Sierra Leonen baptistikirkon johtajana vuodesta 2004 vuoteen 2012. Äiti on peruskoulun opettaja. Jinnah kertoo tulleensa itse uskoon kotonaan perhehartauden yhteydessä. Hänet kastettiin 12-vuotiaana.
– Kiinnostukseni kehitys- ja opetusasioihin vei minut suorittamaan kandidaatin tutkinnon maatalouden opettajaopinnoissa Njalan yliopistossa, Jinnah kertoo.

Nyt hän opiskelee työnsä ohessa maisterin tutkintoa kehityksen alalta. Ennen nykyistä tehtäväänsä Jinnah työskenteli kahdeksan vuotta YK:n ja Sierra Leonessa toimivien kansalaisjärjestöjen palveluksessa. Seurakunnassaankin Kampbellilla on ehtinyt olla monenlaisia vastuutehtäviä. Sierra Leonessa seurakunnat ovat hyvin järjestäytyneitä; eri ryhmillä on johtajat ja apulaisjohtajat. Jinnahin suunnittelu- ja aloitekykyä on tarvittu monessa paikassa.
– Tällä hetkellä olen kirkkokuntani nuorten aikuisten osaston johtaja.

Koulutuskoordinaattoriksi

Sierra Leonen baptistikirkko auttoi Jinnahia aikanaan myöntämällä hänelle stipendin opintoja varten.
– Olen kiitollinen, että voin maksaa velkaani uskoville nykyisessä tehtävässäni, hän iloitsee.

Saksalainen Euroopan baptistien lähetysliiton (EBMI) lähetystyöntekijä Katrin Kruse toimi koulutuskoordinaattorina joitakin vuosia toimien sen eteen, että joku paikallinen jatkaisi työtä Krusen kauden päättyessä. Työpaikka julistettiin avoimeksi ja Jinnah valittiin tehtävään, mistä hän on lähetysliitolle kiitollinen.
– Jouduin kyllä vakavasti harkitsemaan asiaa. YK:n alaisuudessa oli turvallista työskennellä ja sen katulapsiprojektissa monenlaiset ovet olivat auki. Uskon kuitenkin, että tein päätökseni Pyhän Hengen johdatuksessa. Motivaationi työskennellä maani baptistiyhdyskunnan parissa juontuu ennen kaikkea siitä, että työn keskipiste on Kristus.

Koulutuskoordinaattorina Jinnah järjestää työpajoja sekä ala- että yläkoulun opettajille kaikissa kirkon kouluissa. Hän vierailee niissä, seuraa opettajien työskentelyä oppitunneilla ja ohjaa heitä. Jinnah myös huolehtii, että koulut saavat viestit valtakunnallisista ohjeista ja osallistuu pastori Allan Sesayn avustustehtäviin.
– Iloitsen, että saan olla kouluvierailuilla kristityn roolimallina. Kaikki opettajat eivät ole uskovia.

Jinnah kokee työnsä kannalta tärkeäksi, että kirkkokunta on parhaillaan muutosvaiheessa; se on saamassa johtajansa pastori Joseph Fornahin aloitteesta kansalaisjärjestöstatuksen. Fornah on suomalaisille baptisteillekin tuttu, sillä hän vieraili maassamme viime vuoden syyskuussa. Hän kertoi baptistien työstä Sierra Leonessa, jossa omatkin lähettimme ovat toimineet vuodesta 1976 aina 1990-luvulla ja 2000-luvun alkuvuosina käytyyn sisällissotaan saakka. Tällä vuosituhannella työtä on jatkettu kehitysavun merkeissä.

Hämmentävät häät

Afrikassa mies kantaa suurta vastuuta perheensä tulevaisuudesta. Jinnah on rakentanut jo kahdeksan vuoden ajan omaa pientä kotia isänsä talon tontille veljiensä tavoin. Viime keväänä asuttavassa kunnossa oli yksi huoneista. Morsiankin oli katsottuna ja häät tulossa. Niitä valmisteltiin järjestettäviksi 18.4. Afrikassa on tapana pitää isot häät. Mekkokankaita jaettiin valmistautumista varten. Itsekin ehdin valmistaa oman asuni, olihan suunnitelmani olla maassa tuolloin.

Sitten tuli korona. Toiveet häistä eivät täysin sammuneet, vaikka kokoontumisten ihmismääriä rajoitettiin. Juhlaa jouduttiin kuitenkin siirtämään monta kertaa. Lopulta perhe päätti, että vihkiminen tapahtuu kotona perinteisellä kaavalla ja suurempia kirkkohäitä vielä odotellaan. Vihkitilaisuus oli lopulta toukokuun viimeisenä lauantaina ”vain” 30 vieraan sitä todistaessa. Hääparille tilanne oli hämmentävä.
– Iloitsimme kuitenkin siitä, että Jumala oli lähellä ja hänen apuunsa voisi aina luottaa.

Häiden jälkeen aviopari Jinnah ja Fatu Kampbell muuttivat keskeneräiseen kotiinsa.

Rukoilkaa puolestamme

Jinnah on kiitollinen yhteistyöstä Suomen baptistikirkon kanssa. Suomen baptistinaiset ovat keränneet nyt korona-aikanakin rahaa, jolla on hankittu koululaisille maskeja sekä käsienpesua varten vesisäiliöitä ja saippuaa.

Kouluilla on edelleen monia tarpeita. Kalustoa puuttuu. Lapset tarvitsevat koulupukuja, sillä köyhillä vanhemmilla ei ole niihin varaa. Epäpätevien opettajien olisi tärkeää päästä pätevöitymiskoulutukseen, joka maksaa. Köyhät kylät ja perheet tarvitsevat muutenkin monenlaista apua, kuten riisiä, jota olemme antaneet opettajille palkkana koulutyöstä. Epäpätevät opettajat eivät saa valtiolta palkkaa lainkaan, eikä äärimmäisen köyhä maa pysty aina maksamaan pätevienkään opettajien palkkoja.

Jinnahin sydämellä on ollut kauan erityinen asia, johon hän toivoo meiltä rukousapua:
– Miten vaikuttaa haavoittuvassa asemassa oleviin teini-ikäisiin tyttöihin niin, että heidät saataisiin pysymään koulutuksen parissa oman tulevaisuutensa vuoksi?

Tätä Jinnah pohtii ja ratkoo, mutta hyvä olisi toki sekin, jos myös Kampbellien pikkutalo valmistuisi ensi vuoden kuluessa.
– Haluamme palvella yhdessä vaimoni kanssa Jumalaa elämämme ja töittemme kautta. Pyydämme esirukousta, että saisimme Häneltä voimia, viisautta ja terveyttä!


Takaisin Sierra Leoneen?

Ulkoministeriön kautta toteutetut Suomen baptistikirkon hankkeet Sierra Leonessa ovat tapahtuneet yhteistyössä EBMI:n kanssa. Järjestön lähettinä palvellut hollantilainen Hans Oosterloo toimitti lähetetyt varat aikanaan oikeaan osoitteeseen.

Nykyisessä kokonaan omakustanteisessa hankkeessa toimin itse EBMI:n vapaaehtoislähettinä. Hankkeeseen kerätyt varat lähetetään yhä Saksan kautta. Budjetti tehdään yhdessä lähetysliiton kanssa ja se rahoitetaan Suomesta baptistikirkon kehitysyhteistyötililtä. Vapaaehtoislähettinä majoituksestani ei tarvitse maksaa, joten budjetti kattaa matkakulut sekä Sierra Leoneen että Sierra Leonessa ja lisäksi myös esimerkiksi lääkkeet ja kaikki opepajojen materiaalit

Pääasiallinen tehtäväni on viime vuosina ollut tiedon ja kokemusten jakaminen opettajien työpajoissa yhdessä Jinnahin kanssa. Tämä on tärkeää, koska osa opettajista on vain yläkoulun tai lukion suorittaneita ja näin vailla opettajankoulutusta.

Koronan toisen aallon vuoksi en tällä hetkellä vielä tiedä Sierra Leoneen paluuni ajankohtaa. Lähetysliitto pyysi minua odottamaan rokotetta. Halu lähteä on kuitenkin suuri, sillä tiedän työtoverieni kulkevan jo kouluilla pajoja järjestämässä. Toivon pääseväni matkaan mahdollisimman pian alkuvuodesta.

Kuljetaan rinnalla

Lähetystyö on ollut kohdallani paljon muutakin kuin pajoja ja toimistotyötä. Olen toki saanut olla apuna laatimassa tuiki tarpeellista tietokantaa kirkon kouluista, mutta voinut myös kulkea rinnalla. Minua odotetaan Sierra Leonessa ystävänä. Ihmisten lähellä silmäni ovat avautuneet paitsi afrikkalaisten pienille iloille myös sille köyhän maan hädälle, joka ei vuosien kuluessa ole paljonkaan muuttanut muotoaan.

Rukoilethan tämän yhteisen lähetystyömme puolesta. Olethan mukana auttamassa. Voit tehdä sen kehy-tilin kautta, jotta matkani olisi mahdollinen, kun sen aika on. Samalle tilille voit maksaa kokonaisesta riisisäkistä 28 euroa tai puolikkaasta 14 euroa. Puolikkaita säkkejä olemme jakaneet, jotta riisiä riittäisi useammalle.

Opettajat tarvitsevat pajojaan, mutta arvostavat vielä enemmän sen ohessa jaettua riisiavustusta. Emme ole pystyneet auttamaan kaikkia maaseudun palkattomia opettajia vielä kertaakaan. Tarve on suuri varsinkin nyt, kun koulut ja kirkot olivat puoli vuotta koronan vuoksi suljettuina. Olkoon siunaus sinun osanasi!

Lahjoitusvarat Sierra Leonen riisikeräykseen ohjataan Suomen baptistikirkon kehitysyhteistyötilille FI33 1581 3000 1150 70. Käytäthän viitenumeroa 20200.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Muita juttuja aiheesta

Sama taivas, sama maa – molemminpuolista yhteyttä Sierra Leoneen
Sama taivas, sama maa – molemminpuolista yhteyttä Sierra Leoneen

Suomen baptistikirkko ja baptistinaiset ovat saaneet antaa kevään aikana tukensa niin Sierra Leonen baptistikirkon [Read More]

Rekisteröinti helpottaa koulujen työtä Sierra Leonessa
Rekisteröinti helpottaa koulujen työtä Sierra Leonessa

Sierra Leonen baptistikirkko perustaa ja ylläpitää kouluja sosiaalityönsä kautta. Sen 46 alakoulusta vain 30 on [Read More]

Raili Huhtala palannut Suomeen
Raili Huhtala palannut Suomeen

Raili Huhtala palasi maanantaina Sierra Leonesta Suomeen ulkoministeriön järjestämällä evakuointilennolla. Suomen [Read More]

Archives