Suomen Baptistikirkko verkossa
sunnuntai 25. lokakuuta 2020 12:30

Nuttuja Sierra Leoneen

Baptistinaisten apu löysi perille

 

Tuleva äiti sai vauvanutun

Raili Huhtala

Meidän baptistinaisten Nuttuprojekti lähti liikkeelle Suomen Lähetysseuran vastaavasta ideasta suomalaisille naisille, jotka haluavat tehdä lähetystyötä käsillään. Nuttuja neulottiin lahjoitettavaksi klinikoille, jotta odottavat äidit saataisiin mukaan eräänlaiseen neuvolatoimintaan ja synnyttämään varsinkin kriittisissä tapauksissa klinikalle.

Lokakuisella matkallani vein valmiit nutut Sierra Leoneen. Koska toiminnassa olevia klinikoita ei baptistikirkolla ole kovin monta, nuttuja riitti myös seurakunnissa äideille jaettavaksi.

Lähetystyötä käsillä

Nuttuprojekti puhallettiin varsinaisesti liikkeelle naistenleirillä kesällä 2009. Suurimmaksi osaksi saman mallin mukaisia nuttuja tuli valmiiksi yhteensä 170. Niitä neulottiin ainakin Turussa, Tampereella, Petäjävedellä, Vehniällä, Vihtavuoressa, Vaajakoskella, Pohjanmaalla, Helsingissä, Kokkolassa ja Lappeenrannassa.

Sukkapareja neulottiin nuttujen mukaan ja niitä tuli valmiiksi peräti 190 paria. Lisäksi naiset ostivat lahjoituksena mukaan trikoisia vauvanvaatteita. Oli hienoa, että neulomisprojektiin tarttuivat myös seurakuntiimme kuulumattomat ystävämme, joille projektista kerrottiin.

Tampereen Lähetysompeluseurassa neuletöistä ja vauvanvaatteista koottiin settejä suljettavaan muovipussiin, jolle myös arvelimme olevan perheissä käyttöä. Pussiin laitettiin mukaan viime kesän naistenleirillä askarrellut kortit tervehdykseksi. Oli hienoa nähdä, miten väritkin pakatessa sointuivat ja pakkausillassamme oli varsin hyvä tunnelma! Settejä tuli valmiina 170. Lisäksi laukkuihin sujahti joitakin peitteitä, joita jo edellisessäkin projektissamme valmistimme.

Laukutkin lahjoitettiin

Kahdesta ylimääräisestä laukullisesta tuliaisia jouduttiin maksamaan hieman lisämaksua lentoasemalla, mutta siihen löytyi rahaa Mervi Tuominiemen yhdessä äitinsä Sirpan kanssa syyspäivillä pitämästä myyntipöydästä.

Myös ylimääräiset laukut jäivät Aisha Oosterloon haltuun. Hän löytää niille hyvän käytön jonkun seurakuntalaisen tärkeiden tavaroiden komerona. Lähetyspöydän tuotosta suurin osa jäi Aishan kautta tehtävään diakoniatyöhön.

Lahjat päätyvät perille

Nuttuja Kassirien klinikalle Nuttuja lahjoitettiin myös Kassirien klinikalle.

Nutuista ja peitoista osa meni Kassirien klinikalle, jossa lähettimme Sinikka Sivonen aikanaan työskenteli. Lahjoja vastaanottamassa kuvassa ovat vastaava hoitaja Fatmata M. Kamara ja Kassirien ainoan kirkon pastori Kargbo. Myös klinikka on kylän ainoa, joten toiminta on vilkasta. Saman matkan varrella sijaitsevalla Mambolon klinikalla oli jälleen pienimuotoista toimintaa ja sinne nuttuja jäi uskolliselle sisar Yenalle.

Kylän ainoana toimii klinikka myös Nonkobassa. Ajoimme sinnekin vaikeasti kuljettavaa sadekauden tietä, koska siellä on yksi koulukohteemme. Lady Adaman oli hyvin ilahtunut tulostamme ja lahjastamme ja näytti meille klinikan toimintaa. Eipä ollut täällä, kuten edellisissäkään paikoissa, enää jälkeäkään entisistä lahjoistamme tai muuten vastaavaa vaatetavaraa. Nutut tulivat nopeasti käyttöön.

Osa nutuista jätettiin vierailun kohteena olleisiin seurakuntiin jaettavaksi. Bon alueella oli koulupalaveriin kirkkoon tullut runsaasti alueella toimivan kolmen seurakunnan jäseniä. Naistentyön johtaja otti vastaan nutut ja jakoi niistä osan heti paikalla olleille äideille. Saimme olla ottamassa vastaan heidän ilonsa ja kiitoksensa jaettavaksi kaikille teille, jotka olitte puuhassa mukana!

Ei tämäkään uutta auringon alla

Samanaikaisesti maassa vieraili norjalaisia, meille ennestään tuttuja baptistinaisia, joilla on oma projektinsa Sierra Leonen baptistinaisten tukena. Heillä oli myös nuttuja tuliaisina, joita he vastaavasti jakoivat slummialueella. Vertailimme nuttujamme! He olivat kopioineet ideansa tanskalaisilta.

Lämpimät terveiset kylmyyden keskeltä

Pieni osa nutuista jäi vielä Aishalle jaettavaksi eteenpäin. Naisten lahjoitusrahoilla veimme hänelle Suomesta käytetyn tietokoneen yhteyksien ylläpitämiseen. Omassa maassa hänen tehtävänsä on luokse menemistä ja rinnalla kulkemista. Aisha oli meille emäntä, joka saa kylässä olonkin tuntumaan kodilta!

Nuttujen mukana on nyt viety monta lämmintä ajatusta ja rukousta. Korttien tervehdyksessä luki: Warm Greetings From The Finnish Baptist Union’s Women (Lämpimät terveiset Suomen Baptistikirkon naisilta). Saakoon siunaus olla myös antajan osana. Löytyköön uusia ideoita ja johdatusta jälleen tehdä lähetystyötä — käsillä!

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Muita juttuja aiheesta

Raili Huhtala palannut Suomeen
Raili Huhtala palannut Suomeen

Raili Huhtala palasi maanantaina Sierra Leonesta Suomeen ulkoministeriön järjestämällä evakuointilennolla. Suomen [Read More]

Toistaiseksi Raili Huhtalan työ jatkuu Sierra Leonessa
Toistaiseksi Raili Huhtalan työ jatkuu Sierra Leonessa

Työjaksolla Sierra Leonessa parhaillaan oleva Suomen baptistikirkon ja Euroopan baptistien lähetysliiton lähetti [Read More]

Jälleen Sierra Leonessa
Jälleen Sierra Leonessa

Tuttuun asuntoonsa Sierra Leonessa jälleen asettuneen Railin nelikuukautinen työjakso on alkanut konferenssin ja [Read More]

Sierra Leonen hanke 2020
Sierra Leonen hanke 2020

SIERRA LEONEN KOULUTYÖN TULOKSIA Onnistuneet kouluprojektit vuosina 2002-2018 Olemme tukeneet Sierra Leonen [Read More]

Uskovien määrä kasvaa Turkissa
Uskovien määrä kasvaa Turkissa

Turkki on yksi kristinuskon kehdoista; Paavali teki lähetysmatkoja alueelle, jossa myös Ilmestyskirjan seitsemän [Read More]

Archives