Suomen Baptistikirkko verkossa
torstai 20. tammikuuta 2022 20:06

Sama taivas, sama maa – molemminpuolista yhteyttä Sierra Leoneen

Suomen baptistikirkko ja baptistinaiset ovat saaneet antaa kevään aikana tukensa niin Sierra Leonen baptistikirkon ylläpitämien koulujen rekisteröintiin kuin pyhäkouluopettajien koulutukseenkin.

Sain hyvän uutisen Sierra Leonesta koulujen rekisteröintiä koskien. Lehden edellisessä numerossa kerroin, että Sierra Leonen baptistikirkko pyysi meiltä avustusta rekisteröintiin, jota päätimme lähettää 2000 euroa. Rekisteröityjä kouluja oli lopulta peräti 17, vaikka hakemuksessa mainittiin vain 13 koulua. Rahaa oli joko löytynyt lisää tai maksut olivat olleet ennakoitua halvemmat.

Minulle toimitetussa rekisteröintidokumentissa rekisteröinnit oli päivätty jo tammikuulle, vaikka rahaa niitä varten pyydettiin vasta helmikuussa. Tämä selittyy sillä, että hallinnon päätös asiassa oli tällä kertaa nopea. Ongelma oli, ettei kirkkokunnalla ollut rahaa lunastaa papereita, jotta päätökset saataisiin voimaan.

Rekisteröintipäätöksen nojalla kirkkokunnan perustamat koulut saavat valtion tukea koulutarvikkeisiin ja esimerkiksi mahdollisuuden kouluruokailun järjestämiseen. Kokemukseni mukaan tuki ei kuitenkaan ole säännöllistä ja raha saattaa riittää kattamaan vain alkukuun kulut. Virallistaminen on silti merkittävä helpotus seurakunnan perustamalle koululle, jonka kaikki toiminta on tapahtunut vapaaehtoisen lahjoituksen varassa.

Virallisiakin kouluja koskeva merkittävä ongelma on edelleen se, etteivät opettajat ala automaattisesti saada palkkaa, vaan joutuvat odottamaan, että opettajien virat avataan koululle yksi kerrallaan. Tämä on hidas prosessi, sillä opettajien palkat ovat valtiolle suuri menoerä, vaikkei palkka suuri olekaan. Monet pätevät opettajat saattavat odottaessaan siirtyä toisaalle viran perässä. Tarvitsemme siksi edelleen riisitukilahjoituksia!

Sierra Leonen baptistiseurakuntien pyhäkoulunopettajia koulutustapahtumassa.

Naiset avustivat pyhäkoulunopettajia

Toinen kuluneen kevään avustus Sierra Leonen kirkkokunnalle suoritettiin naisten ompeluseurakeräyksenä. Avustusta pyydettiin lapsityön koulutustapahtumaan. Saimme rahaa kerätyksi peräti 620 euroa. Koulutus kyettiin järjestämään koronatauon jälkeen pääsiäisviikolla. Kaikkiaan 55 koulutettavaa eri seurakunnista saivat koulutuksessa rohkaisua jatkaa tehtävässään lasten parissa sekä opetusta siitä, miten tehdä työtä tavalla, jolla on aitoa vaikutusta. 

Afrikassa lapset tulevat kirkkoon. On hienoa, mikäli heidät huomioidaan erityisellä tavalla ja heitä arvostetaan. Seurakuntien lapsityö on ollut myös omalla sydämelläni ja toivon pääseväni vielä itsekin koulutuksiin mukaan. Meillä on vinkkejä annettavaksi etenkin siitä, miten opetus voisi olla laskea lapsentasoisempaa.

Omat suunnitelmani

Olen saanut ensimmäisen rokotukseni, joten toivon pääsen jo syksyllä palaamaan Sierra Leoneen jatkamaan työtä lasten, koulujen ja opettajien parissa. Olen saanut varovaisen siunauksen ajatukselleni EBMI:n päämajasta Saksasta. Seuraamme kuitenkin koronatilannetta. Lentoliput tilataan vasta viime vaiheessa.

Olen aloittanut valmistautumiseni, jotta olisin lähtövalmis lyhyelläkin varoitusajalla. Uskon, että Jumalalla on suunnitelmansa niin omaa työtäni kuin Sierra Leonen baptistien kanssa tekemäämme yhteistyötäkin ajatellen. Suomessa syksyllä 2019 vieraillut pastori Fornah soittaa minulle usein ja antaa vastauksia kiperiin kysymyksiini, sillä hoidan etänä joitakin kouluasioita rahansiirtojen lisäksi. Fornah kertoi, että Sierra Leonen baptistit rukoilevat meidän puolestamme!

”Sama taivas yllä tämän maan yhä kutsuu meitä kulkemaan, sama aava meri sininen, sama koti yhteinen!” (Simojoki-Kaskinen, partiomessu)

Atlantti huuhtelee Sierra Leonen rantoja, eikä meitä toisiimme yhdistävää merta kovin kaukaa tarvitse etsiä missään päin Suomeakaan. Yhteistyö jatkukoon rakkaan ja köyhän kumppanimaamme ja heidän työskentelynsä tukena. On ollut hienoa nähdä, että avustustyömme ei ole kiinni matkoistani. Me saamme vastaavasti heidän rukouksensa ja siunauksensa!

Jos haluat olla mukana lähettämässä Raili Huhtalaa Sierra Leoneen tai tukea jotakin muuta lähettiä Euroopan baptistien lähetysliiton (EBMI) maailmanlaajuisella kentällä, voit tehdä sen Suomen baptistikirkon kehy-tilin kautta FI33 1581 3000 1150 70 viitenumerolla 201715. Mikäli haluat lahjoittaa opettajille riisirahaa, käytä viitenumeroa 20200.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Muita juttuja aiheesta

Rekisteröinti helpottaa koulujen työtä Sierra Leonessa
Rekisteröinti helpottaa koulujen työtä Sierra Leonessa

Sierra Leonen baptistikirkko perustaa ja ylläpitää kouluja sosiaalityönsä kautta. Sen 46 alakoulusta vain 30 on [Read More]

Koulutuskoordinointia & kotihaaveita Sierra Leonessa
Koulutuskoordinointia & kotihaaveita Sierra Leonessa

Jinnah Kampbell on EBMI-lähetti omassa kotimaassaan Jinnah sai baptistikirkolta aikanaan stipendin [Read More]

Raili Huhtala palannut Suomeen
Raili Huhtala palannut Suomeen

Raili Huhtala palasi maanantaina Sierra Leonesta Suomeen ulkoministeriön järjestämällä evakuointilennolla. Suomen [Read More]

Archives