Suomen Baptistikirkko verkossa
tiistai 02. kesäkuuta 2020 17:18

Tommi Kalenius: Ihminen on ihmisiä

Jere Valkonen

Turvakytkin-yhtyeestä tuttu Tommi Kalenius on tehnyt juhatapiot. En tiedä pitäisikö mies itse moisesta termistä, mutta niin monia yhtäläisyyksiä löytyy tapausten Kalenius ja Tapio välillä, että uskallan lanseerata kyseisen kuvauksen: kristikunnan suosioon noussut lauluntekijä omaksuu (Pekka Ruuskan opissa) maanläheisemmän lähestymistavan musiikkiinsa ja nousee yhtäkkiä iskelmäradion soittolistoille, koko kansan tietoisuuteen. Vastaanotto on arvattavissa: toiset ihastunevat ja toiset.. no niin.

Kalenius yllättää erittäin positiivisesti tuoreella Ihminen on ihmisiä -albumillaan; laulaja-lauluntekijän materiaali on omaperäistä, merkityksellistä ja tarttuvaa. Syksyn soitetuimpiin radiohitteihin lukeutuva avausraita ”Me ollaan” on ensikuulemalta hieman yksinkertaisen tuntuinen, joskin iskevä, U2-plagiaatti, mutta useamman kuuntelukerran jälkeen tekstistä alkaa löytyä syvyyttä ja laulu lähtee lentoon: ”Me ollaan aseiden piippuja / viattomia uhreja / me ollaan sairasvuoteilla / viimeisiä minuutteja / me ollaan.” Muita huippuhetkiä levyllä ovat tunnelmallinen ”Hämähäkkimies”, raikas ”Ihminen on ihmisiä”, samuliputromainen ”Ottaisitko mut” ja kaunis lopetus ”Jos sinä olet”.

Laulutekstit ovat trendikkäästi arkiromanttisia, mutta niissä on myös aitoa kaipausta (”Putosin kartalta”), kipua (”Ikävää”) ja elämäntuntua (”Kaikki on ennallaan”). Kaikki nämä tuntemukset lävistää virkistävä toivo, joka on harvinaista nykypopmusiikissa. Laulut luovat vahvan vaikutelman siitä, että jokaista ääneen lausuttua sanaa on punnittu tarkkaan.

Soitanto on ammattimaisen varmaa muttei tasapaksua, kuuluuhan soittajakaartiin valtakunnan nimekkäimpiä muusikkoja (mm. Marzi Nyman kitarassa ja Sami Kuoppamäki rummuissa). Laulut on sovitettu mukavan kekseliäästi välttäen pahimmat iskelmäkliseet, mutta on mukana myös pari varmaa kesärenkutusta.

No entäs se kristillisyys sitten? Kysymys askarruttaa varmasti monia, mutta itse en jostain syystä jaksanut enää edes kaivella väkisin kristillisiä viittauksia Kaleniuksen teksteistä. Jos kristillinen taide on taidetta, jota tekee kristitty, silloin pidän Kaleniuksen musiikkia kristillisenä. Viittauksia toki löytää ilman suurempaa etsimistäkään: ”Jos sinä olet tie ja määränpää / jos sinä olet vastaus kysyvän / ja minä olen kulkenut sitä tietä / jos sinä olet tie ja määränpää”. 

Previous Topic:

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Muita juttuja aiheesta

“Älä pelkää kirjoittaa rakkausrunoa”

Francis Schaeffer: Taide ja Raamattu – Kaksi esseetä. Suom. Mervi Pöntinen. Perussanoma 2013 Amerikkalaisen [Read More]

SM-Gospel

Sara Kolomainen Gospelin suomenmestaruuskilpailun kulmapalat asetettiin kohdilleen Helsingissä Rene Hurstin johdolla [Read More]

Idän Ihmeet: Rakkauden kuriiri
Idän Ihmeet: Rakkauden kuriiri

Jere Valkonen Kukapa olisi arvannut, että ‘the next big thing’ suomalaisessa, hevintäyteisessä gospelkentässä [Read More]

Jippii-pirpanat on seitsemäs Jippii-äänite

Jippii-missio Kanttoriksi opiskeleva Elina Forsberg ja sellisti Juhana Ritakorpi laittoivat luovuutensa likoon [Read More]

Archives