Suomen Baptistikirkko verkossa
sunnuntai 28. marraskuuta 2021 22:28

Koronajouluna mummolaan?

Tämä joulu on erilainen. Tämä on koronajoulu. Sellaista ei ole ennen nähty, eikä toivottavasti enää nähdä. Sillä joulun ei kuulu olla erilainen. Sen kuuluu olla perinteinen. Ja vaikka perinteet ovat monet, niin jouluna pitäisi voida noudattaa niitä omia perinteitä. Perinteiden tähdenhän joulua niin kovasti odotetaan. Eli: joulun kuuluu olla se, mikä se on.

Joulua kuuluu viettää yhdessä suvun kanssa. Osa joulusta kuuluu viettää mummolassa. Joulun kuuluu olla kaikkia sukupolvia yhdistävä, koska joulu kuuluu kaikille.

Tämä normaali asiaintila on edellisen kerran järkkynyt sotiemme aikana. Nyt sitten koronan takia. Tämä joulu ei ole sellainen mihin olemme tottuneet, koska ei-toivottu jouluvieraamme heittää varjon juhlamme ylle. Siinäkin tapauksessa, että yritämme olla niin kuin sitä ei olisikaan.

Korona on ehtinyt osoittaa synkän voimansa monella tavalla. Sen vaikutus on ulottunut paljon laajemmalle kuin mitä pelkistä sairastumisista voi päätellä. Normaalin elämänrytmin muuttuminen ja jatkuva varuillaan olo on tehnyt ihmisistä turhautuneita ja hermostuneita. Se taas on tuottanut vihaisia sanoja ja kärkeviä kannanottoja. Sekä vihapuheita ja vastakkainasetteluja.

Eikä siinä kaikki. Olemme lukeneet koronan vaikutuksesta ajoneuvolla kaahaamisen yleistymiseen, ja sitä kautta kuolemaan johtaneisiin auto-onnettomuuksiin. Puhumattakaan silmittömästä, kuolettavasta väkivallasta, jota ovat harjoittaneet jopa alaikäiset!

Ihan kuin keskellämme liikkuisi ”varas”, joka on tullut ”varastamaan ja tappamaan ja tuhoamaan”.

Toisaalta voi todeta, ettei tällainen synkkyys meillä mikään uusi asia ole. Eikä se ennenkään ole joulunviettoa kaihtanut. Päinvastoin; riitely, juopottelu ja väkivalta ovat keskeinen osa maamme jouluperinnettä. Ne ovat kulkeneet mukana vuodesta toiseen. Kauhistuttavan monille lapsuuden joulut ovat olleet pimeyden, ei valon juhlaa. – Tätä puolta jouluperinteestämme kuvaa osuvasti Leevi and the Leavings -yhtye laulullaan Jouluksi mummolaan:

Makaa joulukuusi kaatuneena
Miksi itket, Pikku-Leena
Komerossa piilossa vanhemmilta
Miksi isi ja äiti riitelitte
Tuskin edes huomasitte
Nythän on jouluilta

Pikkuveljen kanssa lähden
Meidän kotoa nyt on pakko päästä pois
Näkyy loiste joulutähden
Joka mummon luokse johtaa meidät vois

Siinäpä erilainen jouluvierailu mummolaan. Pakoon, pois rankan kotijoulun keskeltä! Että on sitä synkkää jouluperinnettä tähän maahan mahtunut ilman koronaakin. Perinteitä, joiden soisi katkeavan, mutta lujassa ne vain istuvat. Lujuudesta kertoo se, että niistä aikanaan kärsineet ovat sittemmin jakaneet lapsuusjoulujensa synkän perinnön taas eteenpäin, omille lapsilleen.

Leevi and the Leavings -yhtye on levyttänyt yllämainitun lisäksi muitakin jouluaiheisia lauluja. Hienoin taitaa olla toiveikas Jossain on kai vielä joulu. Se ilmentää sitä, kuinka maallistunutkin ihminen voi herätä joulun erityisyyteen ja alkaa kaivata sitä, että voisi vielä ”jossain” kokea oikean joulun. Jouluyö on ihmeiden aikaa / joululaulut pirteistä kaikaa / jossain on kai vielä joulu!

On liikuttavaa huomata, että ihminen maallistuneenakin kaipaa joululta lopulta sitä, mitä vain joulu voi antaa, vaikkei oikein tietäisikään mitä se on. Varmasti jotain muuta kuin se, mistä Jouluksi mummolaan -laulu kertoo. Pikku-Leenan ei kuuluisi joutua pakenemaan kodin joulunviettoa pikkuveljen kanssa mummolaan. Eikä yhdenkään lapsen. – Tästä ovat kaikki vastuulliset ihmiset varmasti samaa mieltä, on heidän joulunsa sisältö sitten hengellinen tai maallinen.

Mutta miten perinteitä voi noudattaa joulun ollessa erilainen? Niin kuin nyt tämä koronajoulu? THL ei anna mitään käskyjä eikä kieltoja, mutta ehdottaa, että joulua vietettäisiin vain oman perheen kesken. Suosittelevat juhla-ajaksi ”arkijärjen käyttöä”. – Tarkoittaisikohan se käytännössä sitä, että mennään heikoimpien ehdoilla.

Joulurauhaa ja Joulun lapsen siunausta kaikille!

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Muita juttuja aiheesta

Elääkö sun Jeesus?
Elääkö sun Jeesus?

Mun Jeesus haiskahtaa sekä herätys- että jälkikristilliseltä. Herätyskristityt näkevät tyypillisesti yksilön [Read More]

Come back
Come back

Rovasti Hannu Paavola ilmaisi huolensa luterilaisen kirkon seurakuntalaisuuden teologian tilasta Kotimaa-lehden [Read More]

Hyviä uutisia
Hyviä uutisia

Kuinka suloiset ovat vuorilla ilosanoman tuojan jalat, hänen, joka julistaa rauhaa, ilmoittaa hyvän sanoman, joka [Read More]

Korkeimman suojassa
Korkeimman suojassa

Tätä tekstiä kirjoittaessani koronavirus on rantautunut Suomeen. Sairastuneita on jo satoja. Tietoisuus tuhansista [Read More]

Archives