Suomen Baptistikirkko verkossa
maanantai 26. lokakuuta 2020 09:38

Suomen ekumeeninen neuvosto juhli sataa vuottaan

Hän yhdistää meidät

Ekumeeninen World Alliance -liikkeen kansallistoimikunta perustettiin Suomeen vuonna 1917 ekumenian pioneeri Nathan Söderblomin aloitteesta Arthur Hjeltin johdolla. Vuodesta 1963 ekumeenisena neuvostona tunnettu kristittyjen yhteyttä vahvistava elin juhli merkkivuottaan sunnuntaina 15.10.

Helsingin tuomiokirkosta radioidun juhlajumalanpalveluksen toteutus oli ekumeenisessa hengessä monipuolinen ja monikielinen. Tasokkaasta ja koskettavasta musiikista vastasi kahden kuoron ja kanttorin lisäksi Pelastusarmeijan soittokunta, jonka tulkinta Jumala ompi linnamme -virrestä kaikui vivahteikkaana.

Arkkipiispa Kari Mäkinen liitti saarnassaan päivän evankeliumitekstin (Mark. 12:28-34) kysymyksen suurimmasta käskystä luontevasti ekumeeniseen kehykseen. Suostuminen rakkauden tarvitsijoiksi yhdistää kristittyjä eroineenkin.

Jumalanpalveluksessa tunnustettiin yhteinen usko virkistävästi laulaen. Ekumenian yhtä tavoitetta, yhteistä ehtoollista, edusti kirkon etuosaan tuotu ehtoollisikoni. Vaikka yhteiseen ehtoolliseen on matkaa, tavoitteesta ei luovuta.

Ei tullut mieleen

Ekumeeninen yhdessäolo jatkui tuomiokirkon kryptassa, jossa kuultiin musiikkia ja puheita sekä jaettiin neuvoston juhlavuoden stipendit ja Vuoden ekumeeninen teko -kunniakirjat.

Viimeistä kuukauttaan Helsingin piispana toimiva Irja Askola kuvasi puheessaan henkilökohtaisella ja koskettavalla tavalla suhdettaan ekumeniaan. Yhdeksi sen keskeiseksi esteeksi hän mainitsi, ettei usein vain tule mieleen. Ei muisteta esimerkiksi kutsua ja pyytää toisia mukaan omiin tapahtumiin.

Askola totesi ekumeenisessa työssä olevan välttämätöntä suostua siihen, että erilaisuutta kohdatessa omista vastauksista – usein kysymyksistäkin – on luovuttava. On kuunneltava kunnioittaen toisen tapaa nähdä, kokea ja ajatella.

Juhlalounas kutsuvieraille nautittiin NMKY:n juhlasalissa Kaisaniemessä. Kolmen lajin ateriaakin oleellisempi anti muodostui keskusteluista, joita pitkien pöytien äärellä vilkkaasti käytiin. Katolinen piispa Teemu Sippo luonnehtikin ekumeenisesti aktiivisia ihmisiä kontaktinhaluisiksi ja avoimiksi, mikä on lounaan perusteella helppo allekirjoittaa.

Sielusta sieluhun kaiku soi

Satavuotisjuhla huipentui illan kuorokonsertissa Uspenskin katedraalissa. Kolme eri kristillistä perinnettä edustavaa kuoroa lauloi ortodoksista tapaa kunnioittaen ilman säestystä.

Kauniin kirkon seinistä kaikui ensinnä äärimmäisen taitavan Leppävaaran kirkon kamarikuoron haastava ohjelmisto, joka sisälsi muun muassa yhden Lutherin lyhyen sävellyksen.

Helsingin Saalem-seurakunnan kuoro esitti uudempaa ja kevyempää musiikkia selviytyen hienosti vaativasta tehtävästään.

Viimeisenä kuorona lauloi Efrosini, useamman ortodoksiseurakunnan yhdistetty kuoro, jonka ohjelmistossa oli vapaakristillisestä näkökulmasta eksoottisesti muun muassa kolme veisua Jumalansynnyttäjälle.

Kuorojen illan päätti yhteisesitys vanhasta pyhiinvaelluslaulusta Maa on niin kaunis. Viimeiseen säkeistöön yhtyi yleisö. Musiikin yhdistävä voima on erilaisuuden tosiasian äärelläkin suuri ja sydämeen saakka kaunis.

Suomen ekumeeninen neuvosto ansaitsee suuren kiitoksen taiten, ja etenkin ekumeenisesti, rakennetusta juhlaohjelmasta.

Maija Latvala

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Muita juttuja aiheesta

Niin ihmisinä – Tervetuloa pyhäinpäivän nettikonserttiin!
Niin ihmisinä – Tervetuloa pyhäinpäivän nettikonserttiin!

Konsertti lähetetään pyhäinpäivälauantaina 31.10. kello 18 Vaajakosken baptistikirkolta. Lavalla: Laura [Read More]

Seuraa syyspäiviä etänä
Seuraa syyspäiviä etänä

Tulevana viikonloppuna 19.-20.9. järjestettävien Baptistinaisten syyspäivien tapahtumia on mahdollista seurata [Read More]

Miesten päivä la 29.08 2020 Lähdekorvessa

Miesten päivä lauantaina 29.08 2020 Lähdekorvessa. Tapahtuma alkaa klo 10 ja päättyy klo 17, jonka jälkeen on [Read More]

Nuorten ja varhaisnuorten leiri päättää vaisuksi jääneen leirikesän
Nuorten ja varhaisnuorten leiri päättää vaisuksi jääneen leirikesän

Kurun Lähdekorvessa Baptistikirkon ja Tampereen baptistiseurakunnan yhteistyössä järjestämälle leirille ovat [Read More]

Ilmoittaudu naisten syyspäiville 19.-20.9.
Ilmoittaudu naisten syyspäiville 19.-20.9.

Baptistinaisten syyspäivät järjestetään Tampereen Aitolahdella AitO-toimitakeskuksessa, kuten viime vuonnakin. [Read More]

Archives